Σε έναν αναπτυσσόμενο τρόπο ζωής, η απειλή του άγχους εξακολουθεί να παραμονεύει. Πώς μπορεί λοιπόν η γιόγκα να αντιμετωπίσει το άγχος;
Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί από κατοίκους των σπηλαίων, που κυνηγούσαν και μάζευαν την τροφή τους για να επιβιώσουν, στους σύγχρονους ανθρώπους που ζουν μια καθιστική ζωή, όπου όλα όσα χρειαζόμαστε είναι ένα κλικ μακριά στο τηλέφωνό μας. Ωστόσο, ακόμη και με όλες τις υποδομές και τις ανέσεις, όλοι μας ανησυχούμε για διάφορα πράγματα στη ζωή. Μπορεί να ανησυχούμε για τις οικογενειακές διαφορές, την οικονομική αστάθεια, τα συναισθηματικά τραύματα, ακόμα και για το να παραμείνουμε ικανοί στο επάγγελμα και την κοινωνία. Αυτά μας έχουν αφήσει σε μια συνεχή κατάσταση διέγερσης ή αντίδρασης στο στρες. Ο υποθάλαμος αντιλαμβάνεται το στρες, το οποίο επικοινωνεί με το νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια, ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό διεγείρει την απελευθέρωση κατεχολαμινών που οδηγεί στην αντίδραση φυγής και μάχης.
Κατάσταση άγχους
Η αυξημένη αναπνοή και οι παλμοί συνδέονται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και εφίδρωση. Όλες αυτές οι σωματικές αντιδράσεις προετοιμάζουν το σώμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Εάν το σενάριο γίνει αφόρητο, μπορεί να υπάρξει αίσθημα ζάλης και ναυτίας. Επίσης, μπορεί να υπάρξει ταπεινωτική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία, εάν η κατάσταση άγχους συνεχιστεί. Μπορείτε να αναφερθείτε σε παρόμοιες καταστάσεις όπου βιώσατε την αντίδραση του τρόμου, της μάχης και της φυγής. Μπορεί να έχετε νιώσει τους χτύπους της καρδιάς σας και την αναπνοή σας να γίνονται ταχύτατοι. Σε όλο το σώμα, οι σκελετικοί μύες συστέλλονται και το σώμα γίνεται έτοιμο για δράση. Χρειάζονται 1 έως 30 λεπτά για να φτάσει το σώμα στην κατάσταση προ-άγχους.
Καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες
Στον σύγχρονο τρόπο ζωής, το άτομο αφυπνίζεται συνεχώς από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, το σώμα κατακλύζεται από ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία προετοιμάζει το σώμα για δράση. Δεν υπάρχει όμως φάση δράσης όπου το άτομο ανταποκρίνεται. Έτσι, όλη την ώρα, το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης. Ως αποτέλεσμα, το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί σε υψηλότερη πίεση, που γίνεται η νέα φυσιολογική πίεση.
Άγχος και γιόγκα
Η γιόγκα είναι μια αρχαία πνευματική και επιστημονική τεχνική που αποτελείται από αναπνοές, κινήσεις του σώματος, χειρονομίες και στάσεις σε συνδυασμό με ηθικές αρχές και ηθική συμπεριφορά, η οποία εκπαιδεύει το σώμα, το νου και την ψυχή του ατόμου, βοηθώντας το να εξελιχθεί ψυχοπνευματικά. Η γιόγκα βοηθά στην εμπέδωση των σωστών συμπεριφορών με την ανάπτυξη της γιόγκικης φιλοσοφίας σε κάθε πτυχή της ζωής, δίνοντας διαύγεια στο μυαλό. Δίνει έμφαση στη συμπόνια προς τους συνανθρώπους σας καθώς και προς τον εαυτό σας. Η Bhagavad Gita εξηγεί τη γιόγκα ως 'samatvam yoga uchyate', που σημαίνει ηρεμία ή μια ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης στη γιόγκα. Μία από τις κύριες αιτίες του άγχους είναι η ανισορροπία στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Πρακτικές ενσυνείδησης και άγχος
Οι νοερές πρακτικές διεγείρουν τον πνευμονογαστρικό τόνο, ο οποίος ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα οδηγώντας σε μια ενισχυμένη κατάσταση της απόκρισης χαλάρωσης. Επιπλέον, οι τεχνικές βοηθούν στην απευαισθητοποίηση και ενδυνάμωσή μας σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά, μειώνοντας έτσι το αντιληπτό στρες και την αντιδραστικότητα του άξονα υποθαλάμου υπόφυσης επινεφριδίων που είναι υπεύθυνος για την αντίδραση στο στρες.
Οι τεχνικές αυτές βελτιώνουν επίσης τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και την ευαισθησία των υποδοχέων (αντανακλαστικό baro) που ελέγχουν το άγχος. Έτσι, συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής μείωσης της πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
0 Comments